انواع روش نوشتن لیست اهداف شخصی و شغلی
چقدر برای رسیدن به اهداف زمان و انرژی خود را هدر دادهاید؛ اما به نتیجه دست نیافتید؟ در آخر با بدون ذرهای امید اهداف خود را کنار گذاشته و سرخورده شدهاید. نداشتن لیست اهداف زندگی مهمترین عامل عدم موفقیت در رسیدن به اهدافتان است. بهطورکلی بینظمی و بدون استراتژی کار کردن برای رسیدن به خواستهها سد راهتان شده است. با تهیه لیستی از اهداف خود در چارچوب اصولی و علمی بیشک به اهدافتان دست مییابید.
در این مقاله از مجله مجتبی تمسکی ابتدا شما را با انواع لیست اهداف آشنا کرده و بعد روشهایی را برای نوشتن لیست اهداف ارائه خواهیم کرد. در انتهای مقاله میتوانید با انگیزه بیشتری شرایط را برای رسیدن به اهداف خود فراهم کنید.
لیست اهداف چیست و چرا اهمیت دارد؟
لیست اهداف زندگی به فهرستی از امیال و آرزوها در زمینههای مختلف برای دستیابی به زندگی بهتر میگویند. برایان تریسی درباره لیست اهداف میگوید: «اهداف هوشمندانه برای افزایش انگیزه در خود و دیگران به منظور دستیابی به موفقیت حیاتی هستند.»
همچنین بر اساس گفته محققان علم موفقیت، مغز یک سیستم هدفجو دارد. به همین جهت به طور غریزی شبانهروز برای رسیدن به آن تلاش میکند. با توجه به تواناییهای انسان داشتن یک هدف کافی نبوده و میتوانید چند هدف را دنبال کنید. از طرفی رسیدن به برخی از اهداف بسیار دشوار بوده و نیاز به تلاش بیشتری دارد. دنبال کردن یک هدف دستنیافتنی طی سالیان دراز شما را حتماً خسته و ناامید میکند.
حالا اگر یک لیست اهداف از خواستهها و موفقیت خود تهیه کنید، میتوانید با خط زدن هر هدف از آن لیست انگیزه بیشتری برای ادامه زندگی داشته باشید. با داشتن این فهرست تمرکز بیشتری روی اولویتهای خود داشته و در مسیر روشن موفقیت قدم خواهید گذاشت.
تهیه لیست اهداف تأثیرات بسزایی در زندگی شغلی و شخصی افراد دارد، در ادامه با اهمیت نوشتن لیست اهداف بیشتر آشنا شوید:
- تمرکز روی یک اولویت روشن از اهداف و خواستهها
- افزایش انگیزه برای دنبال کردن اهداف
- برنامهریزی دقیق برای دستیابی به اهداف
- ارزیابی و اندازهگیری پیشرفتها
- ایجاد حس اعتماد به نفس و موفقیت
- ایجاد تعهد و مسئولیت برای رسیدن به اهداف
انواع لیست اهداف زندگی
وقتی عزم خود را جزم کرده تا زندگی خود را هدفمند سازید، باید بدانید که رسیدن به اهداف نیاز به تلاش و جسارت زیادی دارد. در این صورت میتوانید از زندگی هدفمند خود لذت ببرید. حالا با کمک لیست اهداف میتوانید خودتان را به آرزوها و خواستههایتان نزدیکتر کنید. انواع لیست اهداف عبارتاند از:
انواع لیست اهداف:
- اهداف شخصی
- اهداف شغلی
- اهداف روزانه و کوتاهمدت
- اهداف سالانه و بلندمدت
اهداف شخصی
لیست اهداف شخصی یکی از مهمترین موارد تهیه شده در رسیدن به آرزوها است. این لیست جوانب مختلفی از زندگی رشد فردی، یادگیری و سلامت روح و روان را در برمیگیرد. در ادامه درباره این جوانب توضیحات بیشتری میدهیم:
- اهداف رشد فردی: با کمک اهداف رشد فردی، تقویت هویت و استعدادهای خود را هدف قرار میدهید. این اهداف شامل یادگیری مهارت جدید (زبان، ساز، موسیقی)، خواندن تعداد مشخصی کتاب، شرکت در کارگاههای آموزشی و مدیتیشن یا یوگا برای کاهش استرس است.
- اهداف شغلی: اهداف شغلی شامل پیشرفت در شغل فعلی، تغییر شغل یا حوزه کاری، شبکهسازی برای ارتباط با افراد مؤثر در صنعت و دریافت گواهینامه یک مهارت جدید است.
- اهداف سلامتی و تندرستی: شما میتوانید کاهش وزن (حفظ وزن سالم)، انجام منظم ورزش، تغذیه سالم و بهبود خواب را بهعنوان اهداف سلامتی و تندرستی انتخاب کنید.
اهداف شغلی
با تنظیم لیست اهداف شغلی تمرکزتان روی کار و حرفهتان تقویت شده تا مسیر حرفهای ایجاد کرده و دستاوردهای قابلقبولی در این زمینه کسب کنید. برخی از ویژگیهای اهداف شغلی به شرح زیر است:
- ارتقای اهداف حرفهای: شما ارتقای سمت شغلی و یادگیری مهارتهای مدیریتی را هدف قرار داده و در نهایت به هدف خود «پیشرفت کاری» دست مییابید.
- اهداف مالی: جنبه مالی یکی از اهداف شغل بهحساب آمده که شامل افزایش درآمد و راههای ایجاد منابع متعدد درآمدزایی است.
- اهداف شبکهسازی: اهداف شبکهسازی تأثیر زیادی در رونقبخشی مشاغل دارد. شما میتوانید شرکت در کنفرانسها، همایشها و متصل شدن به گروههای شغلی را در برنامههای خود قرار دهید.
اهداف روزانه و کوتاهمدت
لیست اهداف روزانه به افراد کمک میکند که با انجام آنها در مدت زمان کوتاه انگیزه گرفته و بعد به سراغ اهداف بلند مدت بروند. این اهداف نتایج سریعی به دنبال دارد؛ ولی در کوتاه مدت به آن دست مییابید. برخی از ویژگیهای اهداف روزانه شامل موارد زیر است:
- برنامههای روزانه برای مدیریت بهتر زمان: شما میتوانید با کمک تکنیک پومودورو یا بهرهگیری از کارگاه هدف، برنامه ریزی و اجرا تمرکز و بهرهوری را افزایش دهید.
- اتمام یک پروژه کوتاه مدت: اتمام یک پروژه کوتاه مدت مانند نوشتن یک گزارش یا رنگ کردن اتاقتان را شامل میشود.
- برنامه روزانه مطالعه کتاب: شما میتوانید مطالعه کتاب را در مدت زمان ۲۰ دقیقه هدف قرار داده و با انجام آن به هدف روزانه خود دست یابید.
اهداف سالانه و بلندمدت
اهداف سالانه و بلند مدت مهمترین مورد در لیست اهداف زندگی بوده که نتایج بلند مدت را به دنبال دارد. این اهداف به زمان بیشتری برای انجام نیاز دارند. حال آنکه با انجام آنها میتوانید از نتایج مستمر لذت ببرید. برخی از ویژگیهای اهداف سالانه و بلندمدت به شرح زیر است:
- اهداف سالانه: اهداف سالانه شامل لیست اهداف سال جدید، هدفگذاری برای سال جدید و چشماندازهای بزرگتر، پیشرفت شغلی، روابط اجتماعی و… است.
- اهداف بلند مدت: این مدت زمان مختص اهداف بیشتر از ۵ سال به حساب آمده و شامل تحصیلات و یادگیری مداوم، پیشرفت حرفهای، مالی، اجتماعی و سلامتی است.
چگونه لیست اهداف بنویسیم؟
در مسیر دنبال کردن اهداف، بیشک انگیزه کافی برای شروع ندارید. درحالیکه اگر برای نوشتن لیست اهداف مهارت کافی داشته باشید، بخشی از ناامیدیهایتان از بین رفته و زمان را برای نوشتن یک لیست شخصیسازی مدیریت میکنید. حالا فقط باید انرژی کافی برای شروع این برنامهها را در خود تقویت کرده تا آن را به اتمام برسانید. یک سؤال پیش میآید که چگونه لیست اهداف بنویسیم؟ در ادامه با دنبال کردن مراحل نوشتن اهداف به این سؤال پاسخ میدهیم.
مرحله اول: تعیین اهداف واضح و مشخص
تعیین اهداف واضح و مشخص اولین مرحله نوشتن لیست اهداف به شمار میرود. در ابتدا باید اهداف را بهصورت شخصیسازی و قابل اندازهگیری تعیین کنیم. یعنی باید بتوانید برای هدفتان تعداد و زمان را تعیین کنید. برای مثال دویدن را هدف قرار دادهاید؛ ولی نگفتهاید که چند بار دور زمین باید بچرخید. البته قبل از هر چیزی ابتدا باید هدف خود را بشناسید و از خودتان این سؤالها را بپرسید:
- از زندگی چه میخواهم؟
- در آینده به کجا خواهم رسید؟
از همین رو باید برای تعیین اهداف این ویژگیها را دنبال کنید: قابلیت اندازهگیری، تعیین اهداف خاص، تبدیل اهداف بزرگ به اهداف کوچکتر، اولویتبندی هدفها و انتخاب واقعبینانه هدف.
مرحله دوم: استفاده از مدل SMART برای نوشتن اهداف
مدل SMART یک راهکار مشهور و کاربردی برای تعیین لیست اهداف زندگی است. تعیین اهداف به شکل واضح، قابل اندازهگیری، زماندار از ویژگیهای این مدل به شمار میرود. شما با کمک این مدل میتوانید اهداف خود را به شکل واضح و روشن مشخص کنید. در ادامه به معرفی برخی ویژگیهای این مدل میپردازیم:
- خاص و ویژه: اهداف را باید از حالت کلی خارج و آن را شخصیسازی و خاص کرده تا بتوانیم بهصورت واضح و روشن آن را درک کنیم. برای مثال میتوانید به جای «میخواهم خوش هیکل باشم!» بگویید: «باید روزی ۳۰ دقیقه ورزش کنم!»
- قابلیت اندازهگیری: در تعیین هدف باید بتوانید پیشرفت خود را در اواسط برنامه یا انتهای آن نتیجهگیری کنید. چراکه این کار به شما انگیزه کافی برای ادامه دادن میدهد.
- دستیافتنی و واقعبینانه: اهداف باید قابلدسترسی و واقعبینانه باشد، در واقع باید منابع و شرایط لازم برای انجام آن هدف فراهم باشد. برای مثال شما نمیتوانید در ۱ ماه ۲۰ کیلو کم کنید؛ ولی میتوانید ۱ کیلو کاهش وزن داشته باشید.
- مرتبط با اهداف کلی: در ابتدا گفتیم که باید اهداف بزرگ را به موارد کوچکتر باید تبدیل کنیم. درصورتیکه اهداف کوچک در راستای اهداف بزرگ بوده و با آن مغایرت نداشته باشد. برای مثال باید بدانید که یادگیری زبان چه تأثیراتی بر زندگی یا آینده شغلی شما میگذارد.
- محدودیت زمانی: شما باید برای هدفتان یک بازه زمانی مشخص کنید. این کار به شما انگیزه ادامه و ضربالاجل بودن کار را میدهد.
مرحله سوم: تقسیم اهداف بزرگ به اهداف کوچکتر
با تقسیم اهداف بزرگ به اهداف کوچکتر تمرکزتان برای انجام کارها بالا میرود. همچنین انگیزه بیشتری برای انجام کارها دارید. به همین جهت برای تبدیل اهداف بزرگ به اهداف کوچکتر باید به این شکل عمل کنید:
- ابتدا هدف بزرگ را تعیین کنید.
- منابع رسیدن به اهداف را تجزیهوتحلیل کنید (مهارتها، منابع، زمان)
- توضیح در مورد چگونگی تقسیم اهداف بلندمدت به اهداف کوتاهمدت و قابلدستیابی.
- مراحل کلیدی هدف را شناسایی کنید (برای مثال راهاندازی کسبوکار آنلاین: تحقیق بازار، انتخاب دامنه، طراحی وبسایت و…)
- حالا میتوانید مراحل کلیدی را به کارهای کوچکتر تقسیم کنید.
- برای هر کار یک بازه زمانی مشخص کنید.
- نتایج را ارزیابی و بازبینی کنید.
مرحله چهارم: اولویتبندی اهداف بر اساس اهمیت
اولویتبندی اهداف یکی از مهمترین بخشهای تعیین هدف به شمار میرود. برای نوشتن لیست هدف باید بهاندازهای اهداف را بشناسید که به ترتیب نوشتن آنها مسلط شوید. کدام هدف از اهمیت و ضرورت بیشتری نسبت به دیگری برخوردار است. حالا چطور باید اهداف را اولویتبندی کنیم؟
- لیستی از اهداف خود تهیه کنید. ممکن است این اهداف در حوزههای مختلف شغلی، شخصی و سلامتی باشد. نمونهای از لیست اهداف: راهاندازی یک کسبوکار جدید، بهبود مهارت زبانی، کاهش وزن و ادامه تحصیل
- معیارهای ارزیابی خود را تعیین کنید. این معیارها شامل تأثیرات هدف بر زندگیتان، سختی انجام گرفتن هدف و مدت زمان دستیابی به هدف است.
- به اهداف خود از ۱ تا ۱۰ نمره و امتیاز بدهید. (بر اساس زمان بندی و ضرورت)
- اهداف خود را به دستههای مختلف تقسیم کنید. این دستهها شامل موارد ضروری و مهم، مهم و اما غیرضروری، ضروری اما غیرمهم، غیرضروری و غیرمهم است.
- برای اهداف خود زمانبندی تعیین کنید.
- از ماتریس آیزنهاور بهره ببرید.
- اهداف خود را بازبینی و بهروزرسانی کنید.
- روی اهداف مهم با اولویت بالا تمرکز کنید.
مرحله پنجم: استفاده از یادداشتها و ابزارهای دیجیتال برای پیگیری اهداف
استفاده از یادداشتها و ابزارهای دیجیتال در نوشتن لیست اهداف زندگی به شما کمک میکند. شما با کمک این ابزارها حرفهایتر و سریعتر به لیستی اهداف شخصیسازی شده دست مییابید. در ادامه برای نوشتن لیست اهداف با روشها و ابزارهای دیجیتالی بیشتر آشنا شوید:
- برنامههای مدیریت کردن وظایف برای کسبوکارها: برنامههایی مانند Todoist، Trello، Asana. این برنامهها به شما در تقسیم اهداف بزرگ به کارهای کوچک کمک کرده تا کارها بر طبق ضرورت اولویتبندی و زمانبندی شوند.
- نرمافزارهای یادداشتبرداری: Microsoft OneNote، Evernote، Google Keep از ابزارهای یادداشتبرداری به شمار میروند. شما با کمک آن میتوانید ایدهها و اهداف خود را بهراحتی بنویسید.
- نرمافزارهای برنامهریزی کردن دیجیتال: Notion، ClickUp از جمله نرمافزارهای برنامهریزی دیجیتال برای نوشتن لیست اهداف زندگی است. این نرمافزارها به شما اجازه اهداف را شخصیسازی کرده و عملکرد را بهبود بخشید.
مرحله ششم: بررسی پیشرفت و تنظیم مجدد اهداف در صورت نیاز
بررسی پیشرفت و تنظیم مجدد اهداف مهمترین فرایند نوشتن لیست اهداف زندگی است. نقصها و بهبودبخشی عملکرد در این مرحله قابل ویرایش هستند. شما میتوانید با توجه به منابع، نیازها و شرایط موجود اهداف را بهروزرسانی کرده و آنها را ارتقا دهید.
این مرحله شامل ارزیابی پیشرفت، شناسایی موانع و تصمیمگیریها برای بهروزرسانی، تغییر و اصلاح است. ازاینرو در تقویت انگیزه، تحلیل کارایی و تدوین برنامههای جدید نقش دارد. برخی از اقدامات برای بررسی، بازبینی و اصلاح اهداف به شرح زیر است:
- شناسایی موانع و چالشها: شما باید موانع و چالشهایی که در مسیر رسیدن به اهدافتان قرار گرفته برطرف کنید. این موانع شامل محدودیت مالی، زمانی، شخصی و احساسی است.
- نوشتن اهداف بهروزرسانی شده: گاهی در حین انجام رسیدگی به پروژه، منابع تغییر میکنند. با اعمال این بهروزرسانیها میتوانید عملکرد کارها و اهداف را سامان دهید.
- اصلاح اهداف: ممکن است بعد از ارزیابی هدف به اصلاح آن نیاز باشد. این تغییرات شامل تغییر زمانبندی، تنظیم ابعاد هدف و حذف برخی از اهداف غیر مهم است.
انواع روش های نوشتن لیست اهداف کدام است؟
با نوشتن لیست اهداف زندگی به مزایایی از جمله قابلیت اندازهگیری، زمانبندی مشخص، مسیر رسیدن به اهداف، انگیزه بیشتر و… دست مییابید. به همین دلیل باید در نوشتن و تدوین لیست اهداف مداومت داشته باشید. شما برای نوشتن لیست اهداف میتوانید از روشهایی متناسب با شرایط و امکانات خود بهره ببرید. در قسمت بالا به سؤال «چگونه لیست اهداف بنویسیم» پاسخ دادیم، حالا بیایید در ادامه به آموزش روشهای نوشتن این لیست بپردازیم:
روش های نوشتن لیست اهداف | تکنیک SMART Goals | روش WOOP | تکنیک Bullet Journaling |
ویژگیها | مشخص، قابل اندازهگیری، دستیافتنی، مرتبط، زمانبندیشده | آرزو و خواستن، نتیجه، موانع، برنامهریزی | قابلیت شخصیسازی،
اختصاص زمان به کارهای مهم و ضروری، استفاده از نمادها و کدها برای یادداشتبرداری، ترکیب خلاقیت هنگام یادداشتبرداری |
مزایا | وضوح و شفافیت، افزایش امید و انگیزه، امکان پیگیری پیشرفتها | بهبودبخشی اهداف سریع و ساده، مناسب برنامهریزی روزانه، کاربری ساده و راحت، افزایش بهرهوری، تعیین خواستهها و اهداف به شکل شفاف و واضح | دستیابی به نقاط ضعف و قوت، کاربری ساده و راحت، برنامهریزی دقیق |
معایب | عدم وضوح در تعریف اهداف، عدم شخصیسازی، افزایش فشار بر فرد به دلیل نتایج قابل اندازهگیری بیش از حد | نیاز به خودآگاهی، سختی در ترسیم نتایج، تکیه بر تعهد شخصی | وقتگیر بودن، گرانی ابزار، دستیابی به حریم خصوصی افراد. |
تکنیک SMART Goals
SMART Goals یکی از معروفترین روشهای نوشتن لیست اهداف است. در این روش نوشتن پارامترهایی از جمله مشخص، قابل اندازهگیری، دستیافتنی، مرتبط، زمانبندیشده تعریف شده است. شما با کمک این پارامترها میتوانید اهداف خود را در بازه زمانی مشخص به پایان برسانید. در ادامه میتوانید اطلاعات بیشتری درباره هر پارامتر به دست آورید.
- مشخص: در این تکنیک ابتدا باید مشخص کنید که دقیقاً به چه چیزی میخواهید برسید. به همین جهت باید پاسخ این سؤالها را بیابید: چه کسی؟ چه چیزی؟ چه زمانی؟ کجا؟
- قابل اندازهگیری: معیارتان برای رسیدن به هدف چه چیزی است؟ تعیین معیار قابل اندازهگیری درک درستی از هدف به شما میدهد.
- دستیافتنی: شما باید هدفی قابلدستیابی را انتخاب کنید. هدفی که متناسب با مهارتها و امکانات خود باشد. اگر هدف دستیافتنی باشد، انگیزه بیشتری برای ادامه مسیر به شما میدهد.
- مرتبط: برای تمرکز بیشتر روی کارها، اهداف کلی را به اهداف کوچکتر تقسیم کنید. به شرط آنکه این اهداف کوچک از مسیر کلی خارج نشوند.
- زمانبندیشده: هر فردی توانایی تعیین اهداف خود را در زندگی دارد؛ ولی اگر این اهداف در بازه زمانی مشخص نباشند، قطعاً با شکست روبرو میشوند.
روش WOOP
WOOP (کنتراست ذهنی) یک روش هدفگذاری برای از بین بردن موانع و افزایش احتمال دستیابی به اهداف زندگی است. این روش توسط روانشناس حرفهای به نام «گابریل اوتینگتن» برای اهداف شخصی معرفی شد. دلیل معرفی این روش توسط گابریل چگونگی راههای رسیدن به اهداف و مقابله با موانع بود. کلمه WOOP اختصار عبارتی بود که نشاندهنده نحوه کار با آن است.
- Wish (آرزو): هدف یا آرزو خود را تعیین کنید.
- Outcome (نتیجه): پیامدها و نتایجی که در انتهای مسیر رسیدن به خواستهها نصیبتان میشود را تصور کنید.
- Obstacle (مانع): موانعی مانند ترسها و تردیدهای خود را شناسایی و آنها را برطرف کنید.
- Plan (برنامه): یک برنامه برای مواجه با چالشها و موانع ایجاد کنید.
تکنیک Bullet Journaling
Bullet Journaling یک روش تعیین لیست اهداف زندگی بوده که توسط رایدر کارول (Ryder Carroll) طراحی شد. بولت ژورنالینگ یک دفترچه یادداشتبرداری برای هدفگذاری زندگی روزمره است. شما با کمک این دفترچه میتوانید اهداف و کارهای روزمره خود را مدیریت کنید. برخی از ویژگیهای اصلی این روش به شرح زیر است:
- استفاده از نماد و نقطه برای یادداشتگذاری برای مثال از (.) برای یادداشتهای عمومی، (☐) برای کارها
- بولت ژورنالینگ به شما این امکان را میدهد که به طور واضح و مشخص روزها، هفتهها و ماهها را دنبال کنید.
- شخصیسازی: شما با این دفترچه میتوانید اهداف خود را متناسب با شرایط خود شخصیسازی کنید.
- ارزیابی عملکرد: در پایان هر هفته میتوانید عملکرد خود را بازبینی کرده و ضعف و کاستیها را اصلاح کنید.
نمونه لیست های اهداف در زندگی
چگونه لیست اهداف بنویسیم؟ قبل از هر اقدامی باید خودتان را بیشتر بشناسید. چراکه قدم گذاشتن در مسیر اهدافی که هیچگونه علاقهای به آن ندارید، بسیار خستهکننده و عذابآور است. در آخر دچار بیانگیزگی و آشفتگی شده و همه چیز را رها میکنید. برای حل این چالش میتوانید در ادامه با برخی نمونه لیست اهداف زندگی آشنا شوید تا بتوانید بهترین روش و راهکار را برای تدوین اهداف خود به کار ببندید.
نمونهای از لیست اهداف شخصی
با تهیه لیست اهداف شخصی میتوانید خواستهها و آرزوهایتان را سامان داده و روی مهمترین هدف خود متمرکز شوید. با توجه به مطالب در قسمتهای قبل اهداف شخصی دارای جنبهها و پارامترهای مختلف است. در ادامه نمونههایی از لیست اهداف شخصی ارائه میشود:
نمونه اهداف سلامتی و تناسباندام:
- کاهش ۳ کیلوگرم در دو ماه آینده
- ورزش کردن حداقل ۴ بار در هفته
- یادگیری ورزش جدید (مانند یوگا یا شنا)
نمونه اهداف رشد فردی:
- اتمام دوره آنلاین در یک رشته جدید (مانند برنامهنویسی یا طراحی)
- یادگیری یک زبان جدید و رسیدن به سطح متوسط در آن
- ثبتنام در یک دوره تحصیلی (حضوری یا آنلاین)
نمونهای از لیست اهداف شغلی
برای موفقیت در شغل باید لیست اهداف شغلی را تهیه کنید. با تعیین این اهداف میتوانید شغل خود را ارتقا داده و پیشرفت کنید. در ادامه با دریافت چند نمونه از لیست اهداف شغلی به اهمیت آن پی میبرید.
ارتقا در شغل:
- ارتقا به سمت سرپرست تیم در طی یک سال آینده
- دریافت ارتقای شغلی بهعنوان مدیر پروژه بعد از پایان پروژه فعلی
- راهاندازی و اداره یک پروژه جدید
افزایش مهارتهایی تخصصی:
- شرکت در دو دوره آموزش آنلاین با زمینه مدیریت یا تکنولوژی
- یادگیری نرمافزار تخصصی جدید مانند Salesforce یا AutoCAD(تا پایان سال)
- کسب یک گواهینامه حرفهای (مانند PMP یا CISSP) در چند ماه آینده
نمونهای از لیست اهداف روزانه
لیست اهداف روزانه به شما کمک میکند که به اهداف خود در طول روز دست یابید. همچنین در پایان روز به اهداف کوچک خود رسیده و انگیزه لازم برای شروع اهداف بلند مدت را دارید. چند نمونه از لیست اهداف روزانه به شرح زیر است:
اهداف کاری و شغلی:
- تکمیل گزارش کار پروژه تا پایان ساعت کاری
- شرکت در جلسات تیمی در ساعت ۱۱ صبح و دریافت نظرات
- پاسخ به ایمیلهای مهم و بررسی پیامها.
اهداف روابط اجتماعی:
- تماس با دوست صمیمی برای گفتگو و احوالپرسی
- ارسال پیام تبریک تولد به همکار
- برنامهریزی برای دیدار خانوادگی در آخر هفته
چگونه لیست اهداف سال جدید را بنویسیم؟
برای سال جدید همانطور که خانهها را تمیز کرده و لباس نو میپوشیم، باید درباره تصمیمات سال جدید نیز تجدیدنظر کنیم. اگر در سال قبل اهداف نیمه و نصفه داشتید، باید همان اهداف را دنبال کنید. تنها فرقش این است که این بار با کمک لیست اهداف سال جدید آن را برنامهریزی میکنید. حالا چطور باید این لیست را برای سال جدید بنویسیم؟
مراحل نوشتن لیست اهداف سال جدید
- بازبینی و بررسی اهداف سال گذشته: اهداف سال گذشته که هنوز انجام نشده را بررسی کنید و دلایل موفقیت یا ضعف آن را بررسی کنید.
- تعیین اهداف کلی: اهداف کلی را شناسایی و در حوزههای مختلف شخصی، شغلی، مالی، اجتماعی و… دستهبندی کنید.
- استفاده و بهرهگیری از روش SMART: با روش SMART میتوانید برای هر هدف معیارهای قابلاندازهگیری، قابلدستیابی، مرتبط و… را در نظر بگیرید.
- تعیین اهداف به شکل واضح و روشن: اهداف خود را بهصورت روشن مشخص کنید. چه چیزی؟ چه کسی؟
- برنامهریزی دقیق برای اقدام تبدیل هدف به عمل: اقدامات مورد نیاز برای عملی شدن اهداف را دقیق مشخص و برنامهریزی کنید.
- بازبینی و بررسی پیشرفتها: در هر بازه زمانی (هر دو ماه یا ۳ ماه یکبار) پیشرفتها و اهداف خود را بازبینی و اصلاح کنید.
- افزایش انگیزه: برای موفقیتها و دستاوردهای خودتان یک جایزه تعیین کنید تا انگیزهتان قوی شود.
نمونه لیست اهداف سالانه
بهطورکلی اهداف طولانیمدت بیشتر از ۵ ماه هستند. به همین جهت اهداف سالانه در لیست اهداف بلند مدت و کلی قرار میگیرند. این اهداف کلی به اهداف کوچکتر تبدیل شده و شما را برای هدف کلی آماده میکند. این اهداف سالانه نیز مانند اهداف دیگر دارای پارمترهای مانند سلامتی، رشد فردی، مالی و … است. برای تعیین لیست اهداف سال جدید نیز میتوانید از این پارامترها استفاده کنید. برخی از نمونههای لیست اهداف سالانه عبارتاند از:
نمونه اهداف کلی سالانه (سلامتی و تناسباندام):
- رسیدن به وزن ایده ال (بهعنوان مثال، کاهش ۵ کیلوگرم).
- شرکت در یک رویداد ورزشی (مانند دو ماراتن یا دوچرخهسواری)
نمونه اهداف جزئی سالانه (اهداف رشد شخصی):
- خواندن ۲ کتاب در هر ماه و نوشتن خلاصه کتاب
- شرکت در کلاس آموزش کامپیوتر در سه ماه اول سال
چگونه لیست اهداف روزانه بنویسیم؟
با نوشتن و تدوین لیست اهداف روزانه میتوانید در پایان روز به نتیجه قطعی دست یابید. ازاینرو انگیزه شما برای ادامه دادن اهداف بلند مدت بیشتر میشود. اهداف روزانه ممکن است شامل جنبههای مختلف فردی، شخصی، مالی، اجتماعی و… باشد. حالا چگونه لیست اهداف بنویسیم؟
- بازبینی اهداف بلند مدت: پیشرفتها و موانع اهداف بلند مدت خود را بازبینی و بررسی کنید.
- اولویتبندی اهداف: کارهای ضروری با فوریت بالا در اولویت هستند.
- تهیه لیست کارها: لیستی از کارها برای رسیدن به اهداف تهیه میکنید.
- بازه زمانی انجام کارها: چون اهداف روزانه هستند باید برای هر فعالیت یک زمان اختصاص دهید تا به فردا موکول نشوند.
- انعطافپذیری و شخصیسازی: شما باید در لیست روزانه خود جایی برای کارهای غیرمنتظرهای که ممکن است پیش بیاید، اختصاص دهید.
- بازبینی و بررسی پیشرفتها در پایان روز: در انتهای روز با اتمام کارها باید از موفقیتهای خود تقدیر کنید.
نمونه لیست اهداف روزانه
با تدوین لیست اهداف زندگی در تمام جنبههای پیشرفت میکنید. اگر نمیتوانید در طول روز کارهای مربوط به شغلتان را بهخوبی انجام دهید. در این صورت انگیزه کافی برای انجام آن را نیز ندارید. با تدوین لیست اهداف روزانه میتوانید کارهای خود در طول روز سامان بخشیده و به موفقیت در جنبههای مختلف فردی، مالی، شغلی و.. برسید.
نمونه لیست اهداف روزانه: (یادگیری و توسعه فردی)
- یادگیری زبان خارجی: ۳۰ دقیقه تمرین زبان خارجی با اپلیکیشنی مانند Duolingo
- کلاس آنلاین: شرکت کردن در کلاس آموزشی آنلاین در ساعت ۳ بعدازظهر
مقایسه لیست اهداف دستی و دیجیتال
در قسمتهای قبل آموختیم که چطور لیست اهداف را تدوین کنیم. حالا باید بدانیم که آیا باید لیست اهداف زندگی را دستی یا دیجیتالی بنویسیم؟ به نظر کدام مورد بهتر و مفیدتر خواهد بود؟
بهطورکلی قطعاً نمیتوانید بگویید که نوشتن لیست اهداف دستی یا دیجیتالی بهتر است، چراکه هر کدام مزایا و معایبی دارند. شما با بررسی هر کدام متناسب با شرایط و امکانات میتوانید مورد مناسب را انتخاب کنید. در ادامه برخی از ویژگیهای اهداف دستی و دیجیتال را به شما معرفی خواهیم کرد.
ویژگیهای اهداف دستی
- برقراری ارتباط فیزیکی در هنگام نوشتن اهداف
- خلاقیت بیشتر و استفاده از رنگها و طرحها هنگام طراحی لیست
- تمرکز بیشتر در هنگام نوشتن
- یادآوری اهداف در ذهن هنگام نوشتن دستی
- ویژگیهای اهداف دیجیتالی
- امکانات پیشرفتهتر از ابزارهای دیجیتالی (زنگ هشدار و یادآوری)
- همگامسازی با سایر دستگاهها
- کاهش مصرف کاغذ و جلوگیری از اثرات مخرب محیط زیست
نوشتن اهداف دستی | نوشتن اهداف دیجیتالی | |
مزایا | لمس فیزیکی، خلاقیت، تمرکز بیشتر، احساس رضایت | دسترسیپذیری بالا، امکان همگامسازی، امکانات پیشرفته، جستجوی آسان و راحت |
معایب | محدودیت دسترسی، کمبود امکانات، پیچیدگی در ویرایش | افزایش حواسپرتی، دردسرهای سروکار داشتن با فناوری، ابزارهای پیچیده، |
جمع بندی
اگر از ابتدا تا انتها به پیشرفتها و شکستهای خود در زندگی نگاه دقیقی بیندازیم. متوجه ضعفها و اتلاف وقت خود برای انجام کارها میشویم. نداشتن انگیزه و آموزشهای لازم برای نوشتن این لیست بزرگترین دلیل شکستها است. یادگیری راهکارهایی برای اینکه چگونه لیست اهداف بنویسیم تاحدامکان شما را به موفقیت نزدیک میکند.
نوشتن لیست اهداف زندگی از اصول و روشهایی پیروی میشود که با کمک آنها میتوانید در مدت زمان مشخص به فهرستی از اهداف خود دست یابید. اهداف روزانه، سالانه، بلند مدت و اهداف شخصی، شغلی انواع لیست هدف هستند. این اهداف در جنبههای مختلف زندگی رشد فردی، شغلی، مالی اجتماعی قابل اجرا هستند. در این مقاله از مجله مجتبی تمسکی روشهایی برای نوشتن لیست اهداف شخصی و شغلی ارائه کردیم:
- روش نوشتن لیست اهداف SMART Goals
- روش نوشتن لیست اهداف WOOP
- روش نوشتن لیست اهداف Bullet Journaling
شما باید متناسب با امکانات و شرایط خود به لحاظ مالی، محدودیت زمانی و … یک روش را برای رسیدن به اهدافتان دنبال کنید. اگر در این مسیر نیاز به یک راهنمای خبره داشتید، پس با کارشناسان مجتبی تمسکی در ارتباط باشید تا در این مسیر یاریتان کنند.
سوالات پر تکرار
چرا نوشتن لیست اهداف مهم است؟
تمرکز روی یک هدف، افزایش انگیزه، برنامهریزی دقیق، بررسی و بازبینی پیشرفتها
از چه اشتباهاتی هنگام نوشتن لیست اهداف باید اجتناب کرد؟
انتخاب اهداف مبهم و دستنیافتنی، تعیین چند هدف بدون ارتباط با هدف کلی.
آیا بهتر است لیست اهداف را بهصورت دیجیتال بنویسیم یا روی کاغذ؟
شما باید متناسب با ترجیحات، شرایط و امکانات خودتان اهداف دیجیتالی یا کاغذی را انتخاب کنید.
چگونه میتوان اهداف واقعبینانه تعیین کرد؟
استفاده از روش SMART، تحلیل منابع موجود، تقسیم اهداف بزرگ به کوچک، تعیین اهداف به شکل واضح و روشن، اولویتبندی اهداف بر اساس ضرورت و محدودیت زمانی و…